Rs-virus..??!!

Förra måndagen så blev Lucas ganska dålig..han fick snabbt hög feber och hade irriterade ögon och en väldig rosslig hosta. Vi for till läkaren och han konstaterade att han hade ögonfluss i höger öga och var i behov av hostmedicin, vi fick ögonsalva och bricanyl för hostan med oss hem...inte det lättaste att få i en liten bebis medicin som aldrig haft ngt annat i munnen än mjölk. Men han har varit så duktig!!! Han sa även att vi absolut skulle höra av oss igen om febern blev högre eller om hans allmäntillstång försämrades. På tisdagmorgon när vi vaknade kunde han inte få upp ngt av ögonen och han var grinig och jag märkte att han inte mådde bra. Jag ringde snabbt läkaren igen och berättade hur läget var och vi fick komma in direkt igen...nu hade han ögonfluss på bägge ögonen plus öroninflammation..ja ha det oxå, nu blev det penicilin oxå..oj oj tre gånger om dagen skulle vi alltså få i honom penicilin och två gånger om dagen skulle vi få i honom bricanyl plus ögonsalva två gånger om dagen. Tur att han är lättsam och foglig..han var duktig så det gick bra!!!Innan vi for så sa läkaren att han förmodligen har fått Rs-virus och att vi måste vara på vår vakt om han blir sämre....då skulle vi vara tvungen att åka in direkt på akuten!  Tror ni att jag kunde slappna av ngt...nej nej och Daniel som skulle fara och jobba den natten så jag skulle vara ensam med bägge barnen. Nej tack...jag packade en väska och tog barnen och begav mig till Ramvik...tacka gudarna för svärmor och svärfar!!! Jag ville INTE vara ensam om det skulle hända ngt!!!
På morgonen när jag vaknade så såg jag att Lucas redan blivit bättre...mindre gegg i ögonen och ingen feber!!!  SKÖNT!!!

Nu är det en vecka sedan och nu är han mycket piggare..han har ätit sin sista penicilin idag så nu hoppas jag att han blir frisk!!!  Han har fortfarande hosta och vi måste fortsätta med ögonsalvan men ögonfluss brukar vara svårt att få bort så vi får vara tålmodiga!!!  Så här står det ang Rs-virus:


Allt om RS-virus, RSV

PDF Skriv ut E-post
 

RS-virus förekommer i årliga epidemier under vinterhalvåret och kan ge spädbarn under sex månader svåra andningsproblem. Lär dig hur du skyddar din bebis.


RS-virus, eller respiratory syncytial virus som det egentligen heter, kan ofta ge spädbarn under sex månader svåra andningsproblem och hög feber som kan leda till vätskebrist. Cirka 25 procent av de smittade barnen visar tecken på lunginflammation och besvär som vid astma (bronkiolit). RS-virus (RSV) uppträder i årliga epidemier under vinterhalvåret.

Symptom

Typiska symptom vid smitta är feber, snuva, hosta samt häftig och pipande andning. Barnet kan få svårt att andas och bli blått runt munnen och under naglarna. Om sjukdomen också leder till vätskebrist kan symptomen dessutom vara kall, torr och blek hud samt snabb puls, insjunkna ögon och insjunken fontanell (om barnet är under 1½ år). Vuxna som smittas av RS-virus får samma symptom som vid en vanlig förkylning.

Behandling

Barn under sex månader blir oftast inlagda på sjukhus om de har drabbats av RS-virus. Barnet kan få syrgas som hjälp för att andas. Om det lider av vätskebrist eller har svårt att äta och dricka ges dropp. En del barn har nytta av medicin som utvidgar bronkerna. De flesta infektioner läker ut inom en till två veckor även om långvarig hosta kan förekomma efteråt.

Äldre barn drabbas sällan lika allvarligt av sjukdomen och kan oftast skötas hemma.

Spridning

RS-virus sprids med luftvägssekret vid nära kontakt med smittade personer eller genom kontakt med smittade föremål. Virus kan överleva minst tolv timmar på föremål. Infektion uppstår framför allt när viruset kommer i kontakt med slemhinnor i näsa, mun eller ögon. Smittan kan möjligen också spridas genom inandning av små droppar från hosta och nysningar men då krävs stora virusmängder.

Förebyggande åtgärder

  • Barn under sex månader bör hållas på avstånd från förkylda personer.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Det gäller speciellt när du kommer utifrån, före matlagning, före måltider och efter toalettbesök.
  • Be vänner och bekanta som kommer på besök att tvätta sina händer innan de håller bebisen.
  • Monoklonala antikroppar kan i enstaka fall ges förebyggande under RSV-säsongen. Denna behandling är mycket dyr och reserveras för barn i riskgrupper, till exempel för tidigt födda barn med kronisk lungsjukdom.

Sök sjukhusvård

Uppsök sjukvården om:

  • du misstänker att barnet har drabbats av RS-virus och det är under sex månader gammalt
  • barnet har svårt att andas, är slött och dåsigt, har ovanligt snabb andning, har pipande andning, är blå runt munnen eller visar tecken på vätskebrist
  

Blir man inte livrädd så säg!!!!! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0